Kristina
           Dolven
           Interiör
           Design

                                                                                                   

HovedsideKristinaBygdöy AllePortugalAndre prosjekter       Svein Dolven as

 

Gammel leilighet i ny drakt

(Denne artikkelen sto i Bo:Form, mars 2005. Leiligheten har også vært presentert i Design: Interiør Country) 
Tekst: Sigrid Hohle Bjønness   Foto: Espen Grønli samt private.

Leiligheten ble reddet fra totalt forfall. Etter en fullstendig rehabilitering er boligen blitt lys og elegant, og fremstår i en harmonisk blanding av klassisk og moderne design.

Leiligheten er på 185 kvadratmeter og ligger i en av Oslos fineste bygårder på Frogner. Etter å ha vært leid ut over en lengre periode, var stedet fullstendig nedkjørt. - Vi var på visning tre ganger før vi bestemte oss, forteller Kristina Dolven, som er interiørdesigner. Hun så potensialet i de store rommene, de vakre takene, listverket og gjennomlyset. Da hun og mannen slo til og kjøpte leiligheten visste de at de hadde en meget omfattende oppussingsperiode foran seg.

De nye eierne tok kontakt med arkitekt m.n.a.l. Jo Eckhoff, og etter en grundig forberedelsesfase med konstruktive diskusjoner rundt ønsker og muligheter, begynte den møysommelige rehabiliteringen. Paret forteller at samarbeidet med arkitekten var veldig positivt, og at uten ham hadde aldri dette prosjektet kommet i havn. - Det var et felles mål å ivareta leilighetens sjel når vi skulle restaurere, sier Kristina. Hun har stor sans for den gustavianske stilen, og føler seg ikke hjemme i det minimalistiske.

 Ny rominndeling

Opprinnelig lå tre stuer på rad, men veggen mellom to av dem ble fjernet for å få en større stue. Kjøkken og bad skiftet plass, men ikke uten en stor grad av tvil blant eierne, fordi kjøkkenet da ble uten vinduer. Men siden rommet nå ble liggende i åpen løsning med spisestuen, fikk kjøkkenet likevel rikelig med lys. Den nye romløsningen resulterte dessuten i at man fikk et større hovedsoverom og et ekstra bad. Tak og vegger i hele leiligheten ble malt hvite, slik at lyset skulle få jobbe fritt. Familiens møbler var til dels både store og fargesterke, så en lys bakgrunn var riktig også i denne sammenheng.

- Da vi kjøpte leiligheten var det slått på plater på alle dørene. Stor var gleden da vi fjernet platene og oppdaget at de opprinnelige profilene og riflemønsteret var intakte. Dørene sendte vi til Almgrenda Snekkeri for restaurering, og her fikk vi også laget gerikter, listverk og skapdører med samme riller. Dette skaper en helhet i boligen og er tidsriktig med hensyn til bygningens arkitektur, understreker interiørdesigneren.

Stukkaturen i takene var delvis ødelagt, så Lars Kristian Gylver ble engasjert for restaureringen. Han tok avtrykk av spisestuetaket og all belistning, støpte alt på nytt. Så fulgte en tidkrevende monteringsprosess. Alle gulvene i leiligheten måtte også skiftes, og eierne valgte eikegulv fra Junke i Danmark

Det nye kjøkkenet skulle ligge i åpen løsning med spisestuen og kunne ikke dominere for mye. En profilert innredning i ”herregårdstil” var ønsket verken eiere eller arkitekt. Valget falt på et enkelt og moderne Bulthaup-kjøkken med hvite, høyglansede skapfronter. Dette ble en spennende kontrast til stukkaturer og ornamentikk i rommet.

- Selv om vi har kastet rundt på romfordelingen, har vi beholdt de rette, gode aksene i boligen og gjenskapt de opprinnelige bygningsdetaljene. Vi er veldig fornøyd med resultatet, avslutter Kristina.

Bilder fra leiligheten i Bygdöy Alle:

 

Entreen har gjennomlys; her ser vi inn mot hovedsoverommet. Gulvet er i sandstein. Lampen i taket er av Joseph Franck, kjøpt på Svenskt Tenn.

Her ser vi inn i stuen fra entreen. De engelske sofaene er fra King Comb, trukket i et stoff fra Brunschwig & Fils.

Disse franske rottingstolene er trukket i et stoff fra Rubelli. Settbordene er også franske. Gardinene er i silke og mellomfôrede, fra Green Apple. Kandelaberen i vinduet er et funn fra et loppemarked i Moskva.

Foran et av vinduene i stuen har Kristina plassert et lite rundt bord hun kjøpte på auksjon, sammen med to av spisestuestolene. Disse er trukket i et stoff fra franske Brunschwig & Fils. Bildet er malt av Ryno Friberg, som er Kristinas morbror.

I hjørnet av stuen står en kakkelovn fra 1870. Den veier 2,5 tonn, tok tre timer å demontere og tre uker å sette opp igjen! Ovnen har Kristina kjøpt i Lund Sverige. Til venstre henger et brodert bilde fra Vietnam.

Spisestuen er et vakkert rom med et usedvanlig dekorativt tak. Stukkaturen var ødelagt, så alt måtte bygges opp igjen. Det runde eikebordet er fransk, nylaget av gamle materialer. Krystallkronen er italiensk.

Den grønne buffeten er fransk, toppen er marmorert. Speilet og lampettene er italienske. Det gamle hengeskapet i hjørnet er norsk og samovaren på buffeten er kjøpt i Moskva.

Spisestuen sett fra kjøkkenet. Her ser vi hvor godt den moderne kjøkkeninnredningen glir inn i disse 100 år gamle omgivelsene. Et fint eksempel på at miks av nytt og gammelt skaper dynamikk i et interiør. De grønne bollene er svenske, fra Skruf.

Hovedsoverommet er også holdt i hvitt, med heldekkende gulvteppe (Ege). Sengeteppe og puter er en delikat miks av silke, bomull og fløyel. Fuglebildet på veggen har motiv fra en gammel rullegardin, malt av Beth Zeth. Legg merke til at skapdørene har samme riflemønster som øvrige rom.

Stilleben fra hallen.

Det gamle hengeskapet i hjørnet er norsk.

Silkegardinen hviler drapert i en gardinstopper laget i Sverige.

Litt smått og godt fra vinduet på soverommet.

Gulvet, brystningen og dusjhjørnet på badet er i travertinfliser. Liftgardinene i lin med blomsterranker er fra Colefax & Fowler. Keramikkrukkene til høyre i vinduskarmen er laget av Pernilla Norrman, Waldemars Udde.

Døren inn til badet har flott glassvindu.

Elegant armlene fra rottingstolene.

Hesten i støpejern kommer fra Sverige.

Dette vakre blyglassvinduet står innerst i entreen.

Pernilla Norrman har designet og laget denne utsøkte kjolen i keramikk.

Et blikk fra spisestuen der gulvurnen er fra BanglaDesh, lamene og stolene er franske.

Intime måltider nytes i dette møblementet med franske stoler og bord kjøpt på auksjon i Oslo.

Kristina serverer verdens beste avocadosuppe.