Kristina 
           Dolven
           Interiör
           Design 

                                                                                                   

HovedsideKristinaBygdöy AllePortugalAndre prosjekter       Svein Dolven as

 

En fredelig plett på Algarvekysten

I den lille byen Tavira på Algarvekysten fant Kristina og Svein Dolven sin sjarmerende feriebolig. Her kan de slippe ned skuldrene og nyte stillheten – langt fra de oppgåtte turistløypene.

 Tekst: Sigrid Hohle Bjønness   Foto: Sølvi dos Santos

I tidligere tider var Tavira Portugals viktigste by for tunfisk. Men endrete bunnforhold med sandbanker langt inn mot land gjør at de store båtene ikke lenger kan gå inn her og levere tunfisk. Men byen kan lokke med sine bugnende markeder med fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt, urter og blomster. Tavira er lite turistifisert og har bevart sitt særpreg. Her blir gatene kostet rene av gamle koner, og ville hunder og katter er en del av bybildet. De buede teglstenstakene er karakteristiske for byen, og fra sentrum går det båter til øyer og et utall badestrender. Flotte golfbaner ligger i umiddelbar nærhet. Nærmest flyplasser er Faro eller Sevilla i Spania. Tavira er også kjent for sine mange kirker. Det kan du ikke unngå å legge merke til, for klokkene ringer døgnet rundt. 

Huset til familien Dolven ligger midt i gamlebyen. Det er noe over 100 år gammelt og var delvis restaurert da Kristina og Svein kjøpte det for cirka fire år siden. Alle innvendige dører og tak er originale, likedan listverket. Eierne forteller at de er strenge restriksjoner med hensyn til restaurering av disse gamle husene som ligger i et vernet område. Alt utvendig, som tilbygg, trapper, farger osv, må godkjennes. Dette huset består av to etasjer, og det har to såkalte ”treasure-roofs”. Begrepet stammer fra den tiden portugiserne gikk i østerled til Japan og kom hjem med båtene fulle av skatter. Disse ble gjemt i hemmelige rom under taket. I dag er de 5 meter høye himlingene åpne og panelte. Det gir ekstra takhøyde og gode dimensjoner i rommene. Huset har tre peiser, og den varme røyken går i kanaler og fungerer som oppvarming (den eneste) i boligen.

Kristina har vært tro mot den portugisiske stilen når hun har innredet huset. Det aller meste av innredningen har hun kjøpt her nede, på markeder, i brukthandler og interiørbutikker. Hun har jobbet med interiører i Sverige og Norge i mange år, og ønsker hun å hjelpe skandinaver, og andre, med å finne og innrede ferieboliger i Portugal.

- Jeg føler en egen velvære og får ro i sjelen her nede, forteller Kristina. I tillegg til å jobbe med interiører, holder hun kurs innen kosthold og ernæring. Mosjon er også viktig for henne, og den får hun blant annet ved å spille golf. – Indre og ytre velvære er viktig for å finne harmonien og balansen i livet, smiler denne positive og allsidige damen.

Bilder fra huset i Portugal:

Dette er huset fra forsiden med hovedinngangen.

Døren er original, og dette håndtaket er typisk portugisisk.

Her ser vi kjøkkeninngangen, og denne døren er ny. Herfra kommer du rett inn i patioen.

Patioen har terracottafliser på gulvet; ispedd små pyntefliser. Frodige planter og en smijernslykt er fine detaljer.

 

Hallen er stor med originale gulvfliser i maurerstil. Bordet har understell laget av en rot, mens messingplaten er orientalsk.

Et annet hjørne av hallen har Kristina møblert med et elegant bord som har trebent, sort understell og platen er av rot. Lampen, krukkene, bildene og den forgylte veggdekorasjonen skaper liv i hjørnet.

Dette er også fra hallen. Bordet er fransk med en marmorplate nedfelt i understellet av eik.

Gjesterommet i første etasje har en gammel jernseng. Bordet og lampen hadde Kristina i interiørbutikken sin i Sverige for mange år siden. Begge gjenstandene er portugisiske, så nå har de kommet ”hjem”!

 

Gjestebadet innenfor er også i typisk portugisisk stil med fliser i terracotta og keramikk, eikeinnredning og detaljer i messing og smijern.

Blandebatteriet og hånddusjen i messing er nyprodusert, og ikke minst, dekorativt.

Kjøkkenet har innredning i eik og nye terracottafliser på gulvet. Platen på oppvaskbenken er i granitt.

De vakre flisene med dyremotiv er gamle og håndmalte.

Peisen er god å ha på kalde dager. I denne og de to andre ildstedene i huset går den varme røyken i kanaler og er den eneste oppvarmingen i huset.

En nisje på kjøkkenet med en typisk portugisisk keramikkbolle - laget av en franskmann som har flyttet til Tavira. Steltonlampen er god kontrast.

På takterrassen inntas alle måltider så fremt været tillater det. Det pyramideformede taket kalles ”treasure-roof” fordi man i gamle dager brukte hulrommet til å oppbevare verdigjenstander. Det hvite tårnet i bakgrunnen er pipa!

 

Spisestuen har langbord og stoler i eik. Det gamle, utskårete dørbladet er vakker dekor mot hvit murvegg.

Stuen har hvitkalkete vegger og originalt eikegulv. Her ser vi hvordan ”treasure-”taket ser ut fra innsiden. Mellom de to portugisiske empirestolene står et gammelt svensk spillebord. Speilet er en gammel billedramme.

Her ser vi fra stuen inn i hallen. Bildene til høyre er malt av den svenske kunstneren Olle Swanlund.

På veggen inn til arbeidsrommet i andre etasje er dette originale glassmaleriet innfelt.

Sengegavlen på hovedsoverommet har intarsia-innfellinger. Gulvteppet er brodert etter gammelt mønster. Sengeteppet med tunger er i bomull.

Kommoden har intarsia-dekor som sengegavlen. Det forgylte speilet med maleri er 1700-talls kopi.

Gjesterommet i andre etasje har dette gedigne, innebygde garderobeskapet. Trevirke er kostbart i Portugal, så skapet er laget av gjenbrukte materialer.

Hovedbadet har originale, blå-hvite fliser md motiv fra 1700-tallet. Flisene er malt på samme måte som dekorflisene på kjøkkenet.

Denne gøyale stolen som står på badet fant Kristina på loppis. Håndklestativet er i smijern.

Blomster fra grøftekanten finner seg godt til rette i blå mugge fra Terra Viva.

Kveldene blir mørke og den spanske lampen gir da et vakkert lys mot den hvite fasaden.

Hallen. 100 år gammel tredør med hvitmalt smijernsgitter foran vinduene.